25 januari 2019
Geplaatst door Bajes Kwartier

Een humane gevangenis maken, waar gedetineerden vooral werden voorbereid op een terugkeer in de maatschappij, dat was de insteek van de architecten van de Bijlmerbajes. Een plek zonder tralies, uitgevoerd in zachte, aangename kleuren, met ruimte voor kunst.

Het prachtige ideaal werd op sommige vlakken ingehaald door de tijd: dankzij de vele ontsnappingen kwamen er bijvoorbeeld wel degelijk tralies, maar op andere vlakken werd het streven een zo plezierig mogelijke plek te maken wel degelijk uitgevoerd. In 1975 schilderde Kees Bierman 700 m2 wandschildering in de Kalverstraat, om deze lange en intimiderende verbindingsgang tussen het Hoofdgebouw en de torens visueel aantrekkelijk te maken. Bierman is beeldend kunstenaar en maakt vooral monumentale werken.

De gang in de Bajes wordt gesloopt, maar delen van de constructie waarop het kunstwerk is geschilderd vinden straks hun weg terug naar de openbare ruimte van Bajes Kwartier.





Delen: