31 mei 2019
Geplaatst door team Bajes Kwartier

Afgelopen woensdag 29 mei startte de sloopwerkzaamheden voor de eerste gevangenistoren van de voormalige Bijlmerbajes. Vanaf nu is ook van buitenaf goed zichtbaar hoe de Bijlmerbajes transformeert naar Bajes Kwartier. De sloop van het zichtbare deel van de toren duurt circa twee weken en gebeurt met een grote kraan die het gebouw als het ware in stukjes ‘hapt’. Meest bijzondere is dat het om een circulair proces gaat: de sloop vormt een bron van bouwmaterialen die zowel in Bajes Kwartier als daarbuiten worden hergebruikt.

  • Eerste 'happen' uit toren Bijlmerbajes
  • Eerste 'happen' uit toren Bijlmerbajes
  • Eerste 'happen' uit toren Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes, een begrip in de stad Amsterdam, transformeert de komende jaren van afgesloten gevangenis tot bruisende nieuwe wijk van Amsterdam, met 1.350 nieuwe woningen en unieke hotspots, zoals Dutch Design Superstudio’s, een toren met groene en duurzame initiatieven, maakplekken, een laboratorium voor een gezond en gelukkig leven en een sterrenrestaurant. Bajes Kwartier wordt een plek voor echte stedelingen die geloven dat de stad ook anders kan. Duurzaam, bewust, gezond.

Circulaire sloop
De toren die nu als eerste wordt gesloopt is de meest zuidelijke aan de Wenckebachweg, ter hoogte van de studentencontainers daar. De afgelopen maanden heeft de interne sloop al plaatsgevonden. Inpandig zijn alle bruikbare materialen al verwijderd. Zo worden de bruggen die straks Bajes Kwartier gaan verbinden met de stad gemaakt van oude celdeuren uit de torens. Ook de tralies en andere onderdelen zijn al verwijderd en apart opgeslagen. Het beton van de gebouwen zelf wordt eveneens hergebruikt. Nadat het betonijzer uit het puin is verwijderd, wordt het restmateriaal gebruikt om wegen op het terrein aan te leggen.

Gedurfde duurzaamheid
Voor Bajes Kwartier is deze circulaire kant van de sloop een belangrijke ambitie. Circulaire sloop en bouw staan centraal in het concept van gedurfde duurzaamheid. Daarbij wordt Bajes Kwartier als proeftuin gezien voor nog veel meer circulaire trajecten. In dat kader worden op dit moment bij het projectbureau geveldelen van de voormalige Kalverstraat geplaatst. Gedurende een proefperiode van een jaar wordt gekeken hoe deze geveldelen zich houden als inrichtingselementen in de openbare ruimte en als onderdelen voor nieuwe gebouwen.

Vervolgstappen
De sloop van de eerste toren duurt circa twee weken, dan resteren op dat moment nog de onderste twee lagen, de kelderverdiepingen en fundering. Met het verwijderen daarvan is nog enkele weken gemoeid. Gelijktijdig start de bovengrondse sloop van de middelste toren aan de Spaklerweg. De overige torens worden later dit jaar gesloopt, met uitzondering van de meest zuidelijke toren aan de Spaklerweg. Deze toren krijgt nog een invulling met een groen en duurzaam concept. 

De omgeving van de torens is bouwterrein en niet toegankelijk. Het voormalige hoofdgebouw met onder meer een tijdelijke restaurant en andere tijdelijke gebruikers is de komende maanden normaal in gebruik. 



Delen: