25 juli 2019
Geplaatst door team Bajes Kwartier

Designstudio T300 is een start-up, opgericht door Rens van Pinxteren en de broers Mahunda en Mpeka Sinyangwe. De jongens ontmoetten elkaar in de Bijlmerbajes, als tijdelijke bewoners van de studentenkamers in Toren300. Aankomend collegejaar organiseert het drietal een design-wedstrijd voor derdejaars MBO-studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Hierbij krijgen studenten een kwartaal de tijd om producten te ontwikkelen met materialen die afkomstig zijn uit de Bijlmerbajes.

Van gevang naar thuis
Rens vertelt enthousiast over T300: ‘Mahunda en ik woonden vorig jaar allebei tijdelijk in de bajes. We hebben een totaal andere achtergrond. Ik ben afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werk als grafisch ontwerper. Mahunda studeert econometrie en fiscaal recht aan de UvA. Maar op een of andere manier vonden we elkaar in de bajes.’ ‘Ja,’ voegt Mahunda daar aan toe, ‘ik was de eerste met een sleutel van Toren300. En daar lig je dan, helemaal alleen in die 40 meter hoge gevangenistoren; dat was wel wat vreemd. Maar op het moment dat je vrienden krijgt in het gebouw, heb je niet meer door dat je in dé Bijlmerbajes woont. Dan is het gewoon je thuis, waar je leven zich afspeelt. Het was een erg bijzondere en inspirerende tijd. Tussen de medebewoners zaten veel vrijdenkers en creatieven dus er gebeurde altijd wel wat.’

Circulair
Mpeka, die komend jaar afstudeert aan het Hout en Meubileringscollege, kwam regelmatig langs bij zijn broer in de bajes. De materialen, technieken en de rijke historie van het gebouw inspireerden hen alle drie op een eigen manier tot het oprichten van designstudio T300. Hun doel: ze willen er door hergebruik van materialen voor zorgen dat de oude bajes straks onderdeel is van het nieuwe Bajes Kwartier. Rens: ‘Simpel gezegd: wij willen met materialen uit de bajes design meubels ontwerpen en fabriceren. In samenwerking met het HMC hebben we het project REFRAMED opgezet. In het derde jaar gaan de HMC-studenten design meubilair voor in de publieke ruimte ontwerpen. De eindproducten zullen worden geplaatst op het buitenterras van het HMC. Ook zullen de meubelstukken worden geëxposeerd, verkocht en geïntegreerd in het toekomstige Bajes Kwartier. Zo blijft een stukje bajes heel concreet zichtbaar in de nieuwe wijk.’

Nieuw designproduct in nieuwe context
‘Qua her te gebruiken materialen moet je denken aan het hout van de trapleuningen, die met een heel bijzondere zwaluwstaart geconstrueerd zijn. Maar ook tralie-elementen en een deel van de celdeuren willen we gaan upcyclen. We willen ze meerwaarde, iets extra’s meegeven. Het doel is een innovatief design product waar mensen blij van worden, die goed te gebruiken zijn én die een stukje geschiedenis bewaren.’



Delen: