13 juli 2020
Geplaatst door team Bajes Kwartier

Fleur Bakker is initiatiefnemer van Refugee Company. Het doorhalen van dat eerste woord in hun logo illustreert hun basisprincipe: nieuwkomers niet aanspreken op hun status van vluchteling maar op de veelzijdigheid van hun identiteit, als vader, moeder, timmerman of ingenieur, door een beroep te doen op hun talenten. "We zijn begonnen bij The Student Hotel op de Wibautstraat. Toen het AZC in de Bijlmerbajes kwam, was het voor ons een logische stap om daar te gaan zitten. Daar zijn we gestart met het naaiatelier Makerspace en restaurant A Beautiful Mess. En nu hebben we de Bajes Beach Club op de binnenplaats van de bajes."

Image not found


Bajes Beach Club

De Bajes Beach Club is powered by A Beautiful Mess en onderdeel van Refugee Company. Via leerwerktrajecten biedt Refugee Company mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige plek richting economische en sociale zelfstandigheid, Deelnemers aan deze programma’s zijn de drijvende kracht achter de Bajes Beach Club, A Beautiful Mess restaurants, Makerspace en de Mondmaskerfabriek.

Prijs
"Het begon met een koffiebar, waar we barista’s trainden," vervolgt Fleur. "Ik had niet zoveel financiering en toen hebben we de stap genomen om een restaurant te openen. Het ging echt goed, maar de coronaperiode heeft er wel flink ingehakt." Fleur moet nog steeds lachen om de prijs die ze hebben gewonnen: "In november 2017 kregen we de Entree Award. Ik ben helemaal geen horecaondernemer dus ik wist niet eens dat die prijs bestond! We hadden geloot onder de medewerkers wie er mee mochten naar de prijsuitreiking. Prachtig toch: staat daar iemand als Ammar, die vijf jaar illegaal in een kerk heeft gewoond, in zijn tuxedo tussen al die horecagrootheden!"

Werkervaring
"Het belangrijkste is dat nieuwkomers een netwerk en werkervaring opdoen," benadrukt Fleur. "We kijken waar een tekort is op de arbeidsmarkt en proberen daar dan trajecten voor trainees voor op te zetten. De horeca hoort daar ook bij, omdat er een groot tekort is aan horecamensen in Amsterdam. We hebben tot nu toe 369 deelnemers begeleid in een van onze programma’s, waarvan er 173 naar een betaalde baan zijn doorgestroomd. Inmiddels zijn we in Arnhem gestart met de Mondmaskerfabriek en een restaurant onder de naam A Beautiful Mess. Volgende maand openen we in Utrecht in het AZC ook nog A Beautiful Mess Café. We verspreiden de filosofie van Refugee Company langzaam over het hele land!"

 Delen: