City living reinvented

Bajeskwartier Amsterdam. Waar technologie, cultuur en duurzaamheid samenkomen. In een vernieuwende wijk vol oude historie. Want Bajeskwartier bouwt met de kennis van nu, voort op de historie van toen. En die ingrediënten zorgen voor vernieuwing en oorspronkelijkheid. Voor inspiratie en levendigheid. Voor creatie en recreatie. Bajeskwartier geeft ruimte aan wonen en werken. Op loopafstand van het gezellige centrum en grenzend aan de Amstel.


 • 1Kenniskwartier

  In Kenniskwartier draait alles om kennis en inspiratie. Zo vind je hier het Spinoza college; een middelbare school voor alle leerniveaus. Ook vind je in het Kenniskwartier Hotel Jansen. Hier kunnen internationale studenten tijdelijk verblijven en is er plek voor de studentenwoningen. In het Living Lab wordt onderzoek gedaan naar gelukkig en gezond leven in de stad. En, om de geest weer op te laden, komt er een koffiebar met werkplekken en een groen park met volop speel- en zitplekken.

 • 2Designkwartier

  Designkwartier is het bruisend hart van Bajeskwartier. Het oorspronkelijke hoofdgebouw, de kerk en één van de gevangenistorens worden ontwikkeld tot dé creatieve hotspot van Amsterdam, met ruimte voor kunst, design, food en duurzame initiatieven. Zo is er de Groene Toren; een verticale stadstuin met stadslandbouw, duurzame energie, klimwand en uitkijkpunt. Maar ook zijn er galeries en werkplekken voor internationale kunstenaars, een restaurant, café en club. De kerk wordt een exclusieve art space, terwijl het hoofdgebouw juist heel laagdrempelig wordt. Buitenlandse kunstenaars kunnen hier tijdelijk wonen en er is volop ruimte voor startups en ZZP’ers.

 • 3Woonkwartier

  Het Woonkwartier bestaat uit zeven woontorens in een groen park. Ertussen vind je moestuinen, watertuinen, speeltuinen... voor elk wat wils. Naast koopwoningen in diverse afmetingen komen hier ook (sociale) huurwoningen. Op het centrale plein vind je voorzieningen als een biologische markt, een kinderopvang en een gezondheidscentrum. Een nieuwe onderdoorgang bij het spoor verbindt Bajeskwartier met het Amstelkwartier en de Weespertrekvaartbuurt. En, vanaf de noordzijde van Bajeskwartier wandel je in no time naar metrohalte Spaklerweg, en ook Station Amstel bevindt zich op loopafstand.

Van bijlmerbajes naar Bajeskwartier

Het is 1978 als de Bijlmerbajes wordt opgeleverd. Niet in de Bijlmer, maar in Overamstel. Zes hoge torens, verbonden door een gang ('de Kalverstraat'), bieden ruimte aan 600 gevangenen. En het moest vooral een humane gevangenis worden. Want het was de tijd van idealistische projecten. Zo waren er in het begin geen tralies en overwoog men een heg in plaats van een hoge muur. De bewakers waren vooral begeleiders en softdrugs was volop aanwezig. Tot 2016. Want inmiddels was de wereld echt veranderd. Voor de criminelen kwam er een nieuwe locatie en de Bijlmerbajes was klaar voor een nieuwe bestemming.

 • Schoonheid in eenvoud

  Koos Pot-Keegstra, architecte van de Bijlmerbajes, ontwierp volgens de 'nieuwe zakelijkheid'. Een stroming die eenvoud en strenge economie ziet als ultieme schoonheid. Bekend werd ze met haar woningen in de Westelijke Tuinsteden; ontworpen voor de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. En ook in de Bijlmerbajes, waar eenvoudige woonunits werden opgestapeld tot hoge torens, zie je de schoonheid van heldere lijnen duidelijk terug.

 • Bijlmerbajes. Beroemd en Berucht

  Pistolen Paultje, heer Olivier, Willem Holleeder; de ex-gevangenen van de Bijmerbajes vormden een bijzonder gezelschap. Zware criminelen die de vele vrijheden van de idealistische gevangenis wel konden waarderen. Ze genoten van optredens van sterren als André Hazes en Herman Brood, ze bestelden een 'chineesje' als ze trek hadden en klommen eenvoudig naar buiten als ze het zat waren. De Bijlmerbajes voldeed niet in alle opzichten.

 • Restaurant Bijlmerbajes

  In 2016 sloot de Bijlmerbajes als gevangenis en gaat fungeren als tijdelijk asielzoekerscentrum. En dat gaf ruimte aan vele leuke initiatieven. Zoals restaurant 'a beautiful mess' in de voormalige wasserette van de gevangenis. Of een BijlmerBios die maandelijks filmavonden organiseerde met EYE en IDFA. Of de mogelijkheid om je even als een gedetineerde of cipier te voelen en rond te kijken in de cellen, visitatie en bezoekersruimten. Creativiteit en ondernemerschap hangen in de lucht.

Wat maakt Bajeskwartier uniek?

Bajeskwartier wil de impact op het klimaat tot nul reduceren. Door duurzaam te bouwen. Door een autovrije wijk te maken én door innovatieve installaties toe te passen. Daarnaast biedt Bajeskwartier ruimte aan nieuwe vormen van energieopwekking en aan Healthy Urban Living.

Wonen in Bajeskwartier is wonen in een historische omgeving. De unieke gebouwen, destijds ontworpen door Koos Pot-Keegstra, hebben een volledige re-design ondergaan. Niet alleen bieden ze nu state-of-the-art comfort, maar ook lopen ze voorop als het gaat om duurzaamheid.

Bajeskwartier houdt van groen! Wandel door het eigen park. Ontdek de grote variatie aan bijzondere tuinen. Of stap op de fiets en rij langs de Amstel met z'n mooie poldergebieden en fraaie tuinen van de eeuwenoude patriciërswoningen.

Een biologische markt, een kinderopvang of een gezondheidscentrum; in Bajeskwartier vind je alle voorzieningen om de hoek. Datzelfde geldt voor de vele sportclubs en sport-faciliteiten in de omgeving. En wil je een uitgebreide keuze aan restaurants, café's of musea, dan wandel je zo het centrum in.

Bajeskwartier ligt direct naast het Amstelstation waar je alle OV-verbindingen kunt vinden. Ook is er een metrostation op loopafstand. En wil je met auto? Dan kies je vanaf de Ring A-10 eenvoudig de snelweg die jou naar je bestemming brengt.

Bajeskwartier biedt woningen en kantoorruimte in alle soorten en maten. Van groot tot klein, van luxe tot basic. Daarbij is er veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit en staan kunst en design hoog op de agenda. Kortom, Bajeskwartier is wonen, werken en recreëren in een groene omgeving met een rijke historie. Completer kan haast niet.