De gemeente Amsterdam zet in op een autoluwe stad: minder parkeerplekken en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Bij het vaststellen van het aantal benodigde parkeerplekken in een nieuwe wijk, houdt de gemeente rekening met de duurzame alternatieven. Zoals de nabijheid van OV-verbindingen, de bereikbaarheid per fiets en deelmobiliteit.

Bajeskwartier krijgt 500 parkeerplaatsen voor 1.350 woningen. Niet alleen omdat de wijk goed bereikbaar is met de fiets en het OV, maar ook omdat we op een andere manier naar mobiliteit kijken. Meer en meer mensen vinden toegang en gebruik van een vervoersmiddel belangrijker dan bezit. Dit geldt vooral voor de auto. Uit onderzoek blijkt dat een Nederlandse auto gemiddeld 23 uur per dag stil staat. Zonde, zeker aangezien auto’s dan een plek innemen die ook gebruikt zou kunnen worden voor groen, spelen of andere functies die wonen aangenaam maken.

Vandaar dat we in Bajeskwartier minder parkeerplaatsen maken. Door slim in te zetten op dubbelgebruik én door deelmobiliteit aan te bieden, zorgen we dat bewoners zich nog altijd kunnen verplaatsen. Wanneer ze maar willen en op een manier die bij hen past. De ruimte die we zo besparen op parkeren, maken we weelderig groen zodat je fijn en gezond kunt wonen.

Hely Hub

Samen met Hely realiseren we in Bajeskwartier een mobiliteitshub. Met behulp van een app en een actueel persoonlijk reisadvies kunnen bewoners en bezoekers hier kiezen uit allerlei vervoersmiddelen, zoals elektrische (deel)auto’s en fietsen. Het aanbod van vervoersmiddelen past zich constant aan de vraag aan. Je bent dus niet meer afhankelijk van een eigen auto, met als resultaat een schone en veilige leefomgeving met minder uitstoot. Voor bewoners die echt niet zonder auto kunnen zijn er parkeerplekken onder de gebouwen. Daar is ook een fietsparkeerplek voor elke bewoner.

Lees meer over Slimme mobiliteit