Ooit waren ze onmisbaar: de brugwachters in hun huisjes langs de drukbevaren wateren van Amsterdam. Ze regelden het water- en wegverkeer, inden tol en belastingen. Hun bruggen waren verkeersknooppunten voor reizigers. Met de komst van een centraal bediensysteem werden de huisjes overbodig. Sinds 2012 zijn 20 Amsterdamse brughuisjes omgetoverd tot hotelkamer, elk met een eigen, unieke stijl en inrichting. 

Over de Omvalbrug
De brug over de Weespertrekvaart werd gebouwd in 1954, als verbinding naar het destijds nieuwe industrieterrein Overamstel. Het was het laatste ontwerp van Piet Kramer. Bijzonder is dat het een van de twee resterende hefbruggen in Amsterdam is. De andere is de Kikkerbilsluis in de Prins Hendrikkade. 

https://sweetshotel.amsterdam/locations/omvalbrug-sweets-hotel-amsterdam/ 

 © Foto's door MIRJAM BLEEKER, in opdracht van SWEETS hotel